Kemangi kanggo Lalapan, Ganda Wangi Seger ing Badan
Diposting oleh : Administrator
Kategori: Anyar Katon - Dibaca: 252 kali

Saka maneka tetaneman, akeh banget kang bisa dadi bahan pangan. Ana kang kudu dimangsak dhisik, nanging ana uga kang cukup dirahani ngono bae. Istilahe, lalapan. Salah sijine yaiku kemangi.

Godhong kemangi kang nduweni ganda khas iki kerep disuguhake bebarengan karo lalapan liyane. Adate kobis, timun, lan kacang lanjaran. Nanging godhong iki uga bisa dicemplungake ing mangsakan. Kaya ta ing Thailand, ana mangsakan tomyam kang nggunakake maneka bumbu lan diimbuhi kemangi.

Kemangi pranyata ora mung wangi gandane nanging uga akeh kasiyate. Bisa dadi srana ngatasi masalah pencernaan, radang lambung, infeksi usus, uga mriang lan sirah ngelu.

Kasiyat liyane ora kalah nggumunake. Kanggone pawestri, kemangi akeh mupangate gegayutan karo kasuburan (repro­duksi). Yaiku bisa nggreng­sengake matenge sel telur utawa ovulasi. Amarga, kemangi ngandhut zat stigmaasterol. Malah, ana panaliten kang ngandhak­ake yen kemangi bisa ngre­­rendhet menopouse, jalaran ngandhut zat trip­tofan.

Para priya ora perlu meri, amarga kemangi uga ngandhut zat kang becik kanggone kasarasan srana vital. Yaiku zat ar­ginin kang bisa njalari sper­ma luwih dawa umure. Mula, bi­sa nyegah ke­mandulan. Yaiku zat Eugenol lan Apigenin fen­khona sing nduweni piguna nyengkuyung tenaga priya nalika arep saresmi.

Kejaba kasiyat iku mau, sing paling prasaja, kemangi uga migunani amarga gandane. Seger getir-e kang khas bisa nge­longi abab kang mambu lan gandane awak. Carane gam­pang, yaiku sregep lalap kemangi saben dina. Bisa uga digawe omben-omben, kanthi diwe­nehi banyu wedang sethithik banjur diperes dijupuk sarine.

Kandhutan gizi kemangi miturut Daftar Komposisi Bahan Makanan Direktorat Gizi Kementrian Kesehatan RI yaiku:

Saben 100 gram godhong kemangi ngandhut:

vitamin A                                     5000 SI

mineral, kalsium, lan fosfor            45-75 mg

 

Kanggone para ibu, yen kepengin ngolah kemangi, bisa njajal digawe trancam.

Bahan-bahane kaya mangkene:

Parutan klapa nom        250 gram (1/4 kg)

 

Bumbu sing diuleg:

Lombok rawit abang      4 iji

Lombok abang gedhe    2 iji

Bawang                        2 siung

Kencur                         sakros driji

Godhong jeruk purut     2 lembar

Gula jawa                     25 gram

Uyah                            sacukupe

Timun                          2 iji, diiris kothak cilik-cilik

Kacang lanjaran            100 gram,

                                   dirajang tipis alus

Taoge/kecambah          100 gram, dicom banyu panas sedhela

Kobis                           100 gram, diiris tipis-tipis

Godhong kemangi         2 iket

 

Carane nggawe:

1.         Bahan bumbu diuleg nganti alus

2.         Parutan klapa nom dikukus sedhela

3.         Sawise rada adhem, dicampur karo bumbu ulegan nganti rata.

4.         Banjur dicampur (diurap) karo sakabehe bahan sayur (timun, kacang lanjaran, taoge, kobis, kemangi). l (D. Andriyanto)

 

Berita Terkait

img

Samak Minggu Ini

img

img

Sumber Semangat

Ati kang atos gampang nemoni dalan buntu.

Klik

BANGUNAN MODEL DHUWIT

Dhuwit pancen mujudake alat tukar kang penting kanggo masyarakat dunia. Saking pentinge nganti-nganti dadi inspirasi pembangunan sawijining gedhung ing Kaunas, Lithuania. Desain bangunan tingkat iki katon nyolok kanthi desain dhuwit minangka wujud fasad njaba bangunan ksb. (d/ist)***

Pethilan

Banyu Tarum Barat saya reget

Kan wis wiwit ndhisik?!

Pulisi kangelan ngluru sing nindakake teror obong-obong montor ing Semarang

Mumpung Imlek, coba njaluk tulung ahli Feng Shui…

Ngawekani golput, kudu intens ngenalake surat suwara cacah lima

Sing akeh mengko dudu golput, na­nging golyeng, golongan puyeng