Nyegah Kanker kanthi Urip Pener
Diposting oleh : Administrator
Kategori: Anyar Katon - Dibaca: 173 kali

Kanker mujudake jinis lelara kang kadidene momok kanggone sapa bae. Mula, sanadyan ing ngendi papan wis kerep dirembug, kanker tansah narik kawigaten wong akeh. Kejaba tenaga medis, uga masyarakat. Apamaneh, mundhak dina, bab kanker iki tansaya ngrembaka. Jinis lan panyebarane, nanging uga maneka usada kang kasil diupayakake panaliti lan tim medis.

Durung suwe iki, dr. Dradjat Ryanto Suardi, Sp.B (K) Onk njlentrehake bab kanker payudara. Dokter kang uga anggota Komite Penanggulangan Kanker Nasional Kemenkes RI kasebut ngandharake faktor risiko dumadine kanker payudara.

Faktor kang sepisanan yaiku riwayat kulawarga. “Yen rama utawa ibune ana sing kena kanker, anake bakal duwe risiko kena. Dene yen sing kena simbahe, risikone luwih cilik, nanging tetep ana,” kandhane. Kanker iki, imbuhe, umume uga namani wong kang umure 35 taun mendhuwur. Kanggone estri, risiko uga luwih gedhe marang kang anggone nggarap sari luwih cepet (enom) lan sing olehe menopouse luwih tuwa tinimbang wong wadon liyane.

Semono uga pawestri kang ora mbobot, ora nglairake, lan ora nyusoni anak. “Amarga pawestri nduweni homon kang kudune aktif nalika mbobot lan nyusoni. Yen banjur ora dinggo, bisa njalari kanker,” ujare.

Dene Prof. dr. R. M. Padmosantjojo, Sp. BS, kang uga dadi narasumber ing acara kasebut, njlentrehake ngenani kanker otak. “Uteg mujudake perangan awak kang wigati lan njlimet. Mula yen ana gangguwan, anggone ngupaya uga ora gampang,” kandhane.

Dokter kang praktik ing RSUPN Cipto Mangunkusumo kasebut nelakake yen gangguwan ing uteg bisa njalari rong bab. Yaiku tumor otak, lan kanker sumsum tulang belakang. “Yen operasi, anggone mbukak ora bisa byak ngono wae. Kudu tliti lan ngati-ati,” ujare dokter kang awake gedhe dhuwur lan rikmane rada gondrong iku.

Dokter Dradjat lan uga dokter Padmosantjojo padha-padha negesake yen nyegah kanker iku benget wigatine. Memangan sing ngandhut gizi, ngelongi daging, ora ngrokok lan ora gumbul ing satengahe wong-wong kang ngrokok, nglakoni urip kanthi seneng amrih ora stress, uga olah raga sing ajeg. “Priksa rutin menyang rumah sakit kanggo ngerteni kondhisi awak,” imbuhe dokter Dradjat. Lan siji maneh pesene para tenaga media senior iku. “Yen wis konangan ana tumor utawa kanker, aja kepincut ngombe kulit iki kuwi, oyod werna-werna. Mertamba marang rumah sakit, lan nglakoni sakabehing pangusada kang diprayogakake,” kandhane Prof. Padmosantjojo.

(nn)

 

Berita Terkait

img

Samak Minggu Ini

img

img

Sumber Semangat

Saben ujian jroning urip iki bisa ndadekake kita perih utawa luwih apik ...

Klik

MAKANI LELE

Kanggone sing duwe ingon-ingon lele, sesawangan kaya ngene iki ora gawe eram. Nanging kanggone sing ora duwe, mesthi bakal kaget ndeleng atusan kepara ewonan lele nalika diwenehi pakan sajak rakus wae. Nanging pancen mangkono yen iwak-iwak diwenehi pakan, ngumpul dadi siji, dhesek-dhesekan lan rebut dhucung oleh panganan. Dadi ora usah giris ya. (d/ist)

Pethilan

Bantuan kanggo kurban gempa ing pulo Sapudi ana masalah

Sabar, sabar, sabar…

Asian Para Games 2018: pestane para pemenang kehidupan

Sing awake sampurna nanging ko­rup kok gak isin ya?

Ora ana wektu ngolor pendaftaran CPNS

Ora masalah, para calo molor (da­wa) kok akale