Woh Ackee Madu utawa Racun, Gumantung Mangsake
Diposting oleh : Administrator
Kategori: Kagunan Dapur - Dibaca: 250 kali

Mbokmenawa ing Nuswantara, mangsakan saka woh iki durung akeh. Nanging, ing warung makan gedhe, wiwit ana sing nyugatake. Yaiku olahan kang ngandhut ackee. Ackee utawa Blighia sapida sejatine isih saktrah karo woh leci. Woh iki asale saka tlatah Afrika Barat. Jeneng ackee uga dijupuk saka basa Akan, Ghana. Woh iki banjur dadi salah sijine woh khas Jamaika, sawise ngrembaka tekan kana ing abab 18.

Kaya woh-wohan umume, nalika isih mentah, ackee wernane ijo. Tansaya tuwa, woh bakal malih werna kuning, oranye, semburat abang. Sing nyleneh, woh ackee nalika isih mentah, ngandhut racun. Sing kewanen mangan woh kasebut bisa mumet, blokekan gumoh, lan malah bisa nganti nemahi pati. Dene yen wis mateng, ackee ngandhut vitamin C, kalsium, uga zat besi. Mula ya pancen ora kena nggragas yen kepengin memangan woh kasebut. Kudu ngenteni nganti mateng tenanan, lan diolah kanthi pener.

Kepriye carane ngerti yen woh kasebut wis mateng? Sejatine gampang wae. Yaiku kanthi ngematake nalika woh isih ing uwite. Nalika wis mateng, ackee bakale mlethek dhewe, lan ngatonake wiji-wijine sing wernane ireng njanges. Umume gunggunge wijine ana telu.

Banjur, perangan endi sing kena dipangan? Yaiku ing perangan mburine wiji ireng kasebut. Kaya-kaya maune dadi wungkuse wiji kasebut, wernane putih rada kuning, kaya woh rambutan utawa leci. Perangan kasebut arane arilus utawa salut biji.

Dene carane ngolah, woh ackee sing uwis mateng kasebut digodhog dhisik, banjur diolah bebarengan bawang, tomat, uga iwak laut. Olahan kasebut, ing jaman mbiyen, minangka lawuh sarapane para tenaga kasar. Nanging, saiki dadi salah sijine menu khas Jamaika sing kawentar. (prili)

Berita Terkait

img

Samak Minggu Ini

img

img

Sumber Semangat

Saben ujian jroning urip iki bisa ndadekake kita perih utawa luwih apik ...

Klik

MAKANI LELE

Kanggone sing duwe ingon-ingon lele, sesawangan kaya ngene iki ora gawe eram. Nanging kanggone sing ora duwe, mesthi bakal kaget ndeleng atusan kepara ewonan lele nalika diwenehi pakan sajak rakus wae. Nanging pancen mangkono yen iwak-iwak diwenehi pakan, ngumpul dadi siji, dhesek-dhesekan lan rebut dhucung oleh panganan. Dadi ora usah giris ya. (d/ist)

Pethilan

Bantuan kanggo kurban gempa ing pulo Sapudi ana masalah

Sabar, sabar, sabar…

Asian Para Games 2018: pestane para pemenang kehidupan

Sing awake sampurna nanging ko­rup kok gak isin ya?

Ora ana wektu ngolor pendaftaran CPNS

Ora masalah, para calo molor (da­wa) kok akale