Woh Ackee Madu utawa Racun, Gumantung Mangsake
Diposting oleh : Administrator
Kategori: Kagunan Dapur - Dibaca: 181 kali

Mbokmenawa ing Nuswantara, mangsakan saka woh iki durung akeh. Nanging, ing warung makan gedhe, wiwit ana sing nyugatake. Yaiku olahan kang ngandhut ackee. Ackee utawa Blighia sapida sejatine isih saktrah karo woh leci. Woh iki asale saka tlatah Afrika Barat. Jeneng ackee uga dijupuk saka basa Akan, Ghana. Woh iki banjur dadi salah sijine woh khas Jamaika, sawise ngrembaka tekan kana ing abab 18.

Kaya woh-wohan umume, nalika isih mentah, ackee wernane ijo. Tansaya tuwa, woh bakal malih werna kuning, oranye, semburat abang. Sing nyleneh, woh ackee nalika isih mentah, ngandhut racun. Sing kewanen mangan woh kasebut bisa mumet, blokekan gumoh, lan malah bisa nganti nemahi pati. Dene yen wis mateng, ackee ngandhut vitamin C, kalsium, uga zat besi. Mula ya pancen ora kena nggragas yen kepengin memangan woh kasebut. Kudu ngenteni nganti mateng tenanan, lan diolah kanthi pener.

Kepriye carane ngerti yen woh kasebut wis mateng? Sejatine gampang wae. Yaiku kanthi ngematake nalika woh isih ing uwite. Nalika wis mateng, ackee bakale mlethek dhewe, lan ngatonake wiji-wijine sing wernane ireng njanges. Umume gunggunge wijine ana telu.

Banjur, perangan endi sing kena dipangan? Yaiku ing perangan mburine wiji ireng kasebut. Kaya-kaya maune dadi wungkuse wiji kasebut, wernane putih rada kuning, kaya woh rambutan utawa leci. Perangan kasebut arane arilus utawa salut biji.

Dene carane ngolah, woh ackee sing uwis mateng kasebut digodhog dhisik, banjur diolah bebarengan bawang, tomat, uga iwak laut. Olahan kasebut, ing jaman mbiyen, minangka lawuh sarapane para tenaga kasar. Nanging, saiki dadi salah sijine menu khas Jamaika sing kawentar. (prili)

Berita Terkait

img

Samak Minggu Ini

img

img

Sumber Semangat

Saya tambah umur saya kabur mripat kita...Iki ora liya merga satemene Gusti Allah lagi madhangake mata batin kita kanggo ndeleng akhirat.

Klik

PASRAH DIPRIKSA DOKTER CILIK

Saperangan ing antarane kita ana kang duwe ingon-ingon ing omah. Apa kuwi asu, kucing, manuk, bebek, pitik lsp. Kerep kewan-kewan ksb nganti dianggep minangka perangan kulawargane dhewe. Malah saking rakete karo kewan ingon-ingone, kerep kewan ingon-ingone ksb pasrah nalika arep diapakake wae dening sing duwe. Kaya ing gambar iki contone. (d/ist)***

Pethilan

Ewonan seniman bakal dikerigake menyang sekolahan

Ngasah uteg tengene siswa

Uji materi nyalon presiden kemungkinan gagal

Calon akeh, patut ora?

Parpol ngerigake kekuwatan penuh ing Pilkada 2018

Ana sing pengin ngganti presiden pisan